Як отримати візу в Іран

By on

30-ти денна віза в Іран для українців видається в деяких міжнародних аеропортах (про неї нижче в статті), але якщо ви плануєте перетинати кордон іншим чином, потрібно отримати 30-ти денну візу в консульстві. Крім того “консульська” віза легко продовжується ще 2 рази на 30 днів всередині країни, тобто в результаті дає можливість перебувати в Ірані до 90 днів, а з аеропортною візою це зробити складніше.

Процес отримання візи може займати від 15 до 30 днів, тому краще його починати не пізніше, ніж 40 днів до початку подорожі, але не набагато раніше, тому що код авторизації дійсний протягом 1-го місяця.

Код авторизації

Перше, що потрібно для 30-ти денної візи в консульстві, це запрошення або код авторизації (authorisation number) від Іранського міністерства закордонних справ. Донедавна це було абсолютно обов’язковою опцією, але з 2015 року консульво в Києві почало видавати віди і без коду (читайте про це нижче в статті).

Щоб отримати такий код, потрібно:

1. Звернутися в туристичне агентство Ірану (не потрібно це робити через українські агентства, вони туди ж звертаються). Найдешевше з них – Key to Persia.

  • При заповненні заявки важливо не вказувати, що ви плануєте перетинати кордон іншим чином, ніж Тегеран. Уникайте відповідей на ці питання, або вказуйте Тегеран. У візі це не значиться.
  • Ні в якому разі не вказуйте, що ви подорожуєте велосипедом, автомобілем чи іншим видом транспорту крім літака, інакше вам відмовлять.
  •  Якщо ви працюєте у будь-яких владних структурах, особливо армії, силових структурах, не вказуйте це, уникайте імейлів з доменами .gov, gov.ua. Не вказуйте, якщо ви журналіст або ваша робота пов’язана з модою (це не опечатка, fashion). Бізнесмени, вчителі, лікарі, що завгодно інше – ок. Довідок з роботи від вас вимагати не будуть.
  • В анкеті є поле “де саме хочете отримати візу”, вказуйте те консульство, де ви будете подаватися. Туди з Міністерства закордонних справ Ірану надійде ваш авторизаційний код. Це може бути іранське консульство у будь-якій країні світу, не обов’язково в Україні.

2. Вам прийде відповідь з вказанням ціни (зазвичай 30 євро за людину) та реквізитами оплати. В листі можуть перепитати чи не подорожуєте ви велосипедом або автомобілем, ні ви не подорожуєте. Реквізити для оплати – це рахунок в німецькому банку. Ідіть з ними в банк та зробіть платіж. Деякі інтернет-клієнт банки дозволяють робити SWIFT-платежі онлайн. Важливо: слідкуйте, щоб комісію оплатили ви, і отримучачу дійшла необхідна сума. Нажаль, комісія може бути велика 15-25 євро за платіж. Якщо у вас є друзі в Німеччині, попросіть їх оплатити та розрахуйтесь з ними менш затратним способом.

3. Повідомте про платіж оператора, та чекайте на відповідь. Через 5-10 днів після отримання ним платежу, вам надійде код, це буде просто декілька речень в імейлі на мові фарсі, роздрукуйте їх (лише їх).

Подача документів у консульство

Подаватися на візу потрібно особисто, консульський відділ знаходиться в Києві за адресою Круглоуніверситетська 12. Робочі дні Пн-Пт, з 09:00 до 16:00, приходьте раніше. Перевірте дані на сайті, передзвоніть та уточніть, чи немає в них державних свят у ваші дні.

Документи для подачі в посольстві Ірану:

  • 2 фотографії 3х4 см, жінкам потрібно робити фото з прикритою головою.
  • Копія закордонного паспорту – першої сторінки.
  • 2 екземпляри заповненої анкети.

Мета вашої подорожі тільки “tourism”. Слідкуйте, щоб дані не відрізнялись від тих, які ви відправляли в анкеті турагентству. Назву готелю в Ірані і його адресу можна не вказувати, залиште поле вільним, якщо вас запитають (навряд чи), скажіть, що готель буде бронювати агентство, до якого ви зверталися за кодом після отримання візи. Перевірте, чи на вказані вами дати подорожей не попадають вибори в Ірані, в цей час візу отримати набагато складніше.

Вартість візи: 60 євро + 20 гривень за звичайну (7-10 днів) або 100 євро + 20 гривень за термінову (1-3 дні). Уточніть по телефону. Оплата відбувається при подачі.

В приміщенні посольства жінкам теж потрібно прикривати голову.

Досвід отримання без запрошення (коду)

Оновлення за жовтень, 2015: На сьогодні було вже декілька випадків, коли візи в консульстві в Києві видавали без запрошення (коду), і ми не чули жодного повідомлення про відмову через це. Але наразі це не працює, якщо ви хочете отримати іранську візу в третій країні – не в Україні.

Андрій Сташко“У мене все було набагато простіше. Я просто приперся в посольство, сказав, що їду туристом, і запрошення у мене немає. І не буде, бо я нікого там не знаю. Працівник попросив заповнити анкету на візу, поговорив з консулом, потім обоє ще поговорили зі мною і все. Я оплатив збір і за годину мав візу. І це все за один ранок.”

Альона Саченко: “Та сама історія – прийшли з чоловіком тільки з анкетами. Консул сказав почекати, потім виніс нам реквізити на оплату 180 євро (двох віз) і через годину ми вже мали їх в паспортах.”

Також є подібний досвід в коментаря до цього матеріалу.

Уважно!

  • Ви не зможете отримати візу якщо у вас в паспорті є відмітки про відвідини Ізраїлю, або штампи кордонів сусідніх країн в місцях, де вони межують з Ізраїлем. Зробіть новий паспорт.
  • Ви не можете податися на візу онлайн через сайт посольства, не вірте тому, що там написано. Ці лінки висять там декілька років і не працюють.
  • Якщо вам було відмовлено, подавайтеся ще раз.
  • Вказуйте стільки днів, скільки ви плануєте подорожувати, але не більше 30-ти. Підготуйте для себе приблизний план подорожі, про нього можуть запитати. У плані не повинно бути конфліктних територій (Бушер, Натанз), а також місць поблизу кордоні. Ці обмеження не діють на реальну подорож.

Продовження візи в Ірані

Іранські візи можуть бути продовжені не більше двох разів (віза на кордоні – не більше одного разу, і з проблемами) на ту кількість днів яка значиться в оригіналі візи. Тобто 30-ти денну візу, отриману в консульстві, можна продовжити ще два рази по 30 днів і таким чином перебувати в Ірані в загальній кількості 90 днів.

За продовженням віз потрібно звертатися в immigration office, що існують у всіх великих містах. Звертатися найкраще за 5 або менше днів до закінчення вашої візи, хоча в деяких місцях вимагають за 1 день (залежить від офіцера). Раніше ніж за 5 – переважно відмовляють.

Вартість продовження 300.000-350.000 ріал (серпень 2015), оплачується в банку після отримання квитанції. Документи що потрібно надати: паспорт, 2 копії першої сторінки, сторінок з візами та печаткою в’їзду. Переважно процес займає декілька годин, в рідких випадках 2 дні. Приходьте за 10-15 хвилин до відкриття офісу, вони часто забиті імігрантами і в 11-12 годині ранку відвідувачів вже перестають пускати.

Уважно перевіряйте вихідні та свята в Ірані, щоб не попасти за закриття офісів в останні дні дії вашої візи!

Віза на кордоні (visa on arrival)

30-ти денна віза на кордоні видається в аеропортах:

  • IKA: Tehran Imam Khomeini Airport
  • THR: Tehran Mehrabad Airport
  • MHD: Mashad Airport
  • SYZ: Shiraz Airport
  • TBZ: Tabriz Airport
  • ISF: Isfahan Airport

Вартість візи для українців: €65-85, і від чого залежить остаточна сума, яку вам назвуть, поки що не зрозуміло (як і багато чого в Ірані).

Для візи по прильоту потрібно:

  • 1 паспортне фото (останнім часом не потрібно, але майте при собі);
  • бронь готелю, якої скоріше за все у вас не буде. Тоді буде достатньо телефону, адреси та імені людини, в якої ви “будете проживати”. Цій людині можуть передзвонити навіть, якщо це ніч;
  • паспорт повинен бути дійсний не менше, ніж 6 місяців з поточного дня.

Також потрібна міжнародна страховка на період перебування в Ірані. Яка саме страховка підходить, а яка ні – незрозуміло, і якщо ваша не підійде, поліс можна буде купити відразу там за додаткових €15.

До оплати приймаються євро і долари, перші вигідніше.

 

Успіхів.

19 Responses to "Як отримати візу в Іран"

  1. Cyrus   June 26, 2015 at 12:04 pm

    Тобто я правильно розумію щодо вартості: спочатку платишь 30євро + комісія за переказ (15-25) до німкцького банку, а потім ще раз 60 євро + 20грн до консульства? тобто загалом виходить 90 євро + різні комісї?

  2. Svitlana Tuchynska   July 30, 2015 at 2:06 pm

    Документи на візу приймають у посольстві тільки по середах і пятницях з 9 до 12.30.
    Оплата прямо в посольстві, а не в банку, можна у гривні.

    • Orest   August 17, 2015 at 3:27 pm

      Ніби ні, в нас прийняли в інші дні

  3. Ivan Onysko   August 24, 2015 at 5:43 am

    Дякую за дуже змістовну та корисну інформацію

  4. Stella Shabl   August 25, 2015 at 10:15 pm

    сьогодні так само, як і Андрій, отримала іранську візу без запрошення. хоч на початку розмови казали, що вона обов’язкова. відмінність тільки в тому, що чекала не неї тиждень.

    • Мандруваки   August 25, 2015 at 10:35 pm

      тобто вони сказали, що треба, а потім взяли документи і через тиждень дали візу? багато говорили з вами?

      • Stella Shabl   August 25, 2015 at 10:45 pm

        так, я прийшла, пояснила, що запрошення не маю і мати не можу. що перетинати кордон буду не через аеропорт, тому мушу отримати візу зараз у Києві. вони сказали, що треба запрошення. тоді я додала, що мені по телефону порадили поспілкуватись з консулом і тоді, може, дозволять (таке дійсно було, коли дзвонила їм попередньо). тоді співробітник почав говорити щось на фарсі консулу, який випадково був поряд, той запитав лише, чи маю друзів в Ірані. сказала, що поки ні. ще одна фраза на фарсі від консула і мені видали дві анкети і сказали заповнювати. усе це тривало хвилини три максимум.

        • Stella Shabl   August 25, 2015 at 10:51 pm

          ще додам, що приносила з собою копію візи хлопця, з яким їду і кілька разів на ній наголошувала. щоб не було питань, що їду одна чи щось таке. ну і звісно, що вдягнутись по їхнім правилам. як мене попереджала по телефону співробітниця, консул вийде і подивиться на мене – і чисто візуально вирішить, давати мені візу чи ні. це ледве не дослівна цитата)

          • Мандруваки   August 25, 2015 at 10:53 pm

            Дуже цікавий досвід, дякуємо!! Ми це допишемо до тексту. Хоча поки все-рівно існує ризик, що можуть і не зати в такому випадку, але нічого не зашкодить тоді піти і взяти запрошення.

        • Мандруваки   August 25, 2015 at 10:54 pm

          гарної вам поїздки! пишіть про неї!

  5. Pingback: 4 легкі кроки щоб наважитися | Мандруваки

  6. Marina Kovalenko   December 22, 2015 at 10:51 am

    скажіть, будь ласка, жінки на візу мають фотографуватися в головному уборі, чи це не дуже важливо ?

  7. Anastasia Rays'ka-Ptashka   March 28, 2016 at 5:25 pm

    Чи має хтось досвід отримання візи в аеропорті? Якщо так, поділіться враженнями, будь ласка!

    • Мандруваки   April 15, 2016 at 2:16 pm

      Ми ж написали про це в статті

      • Anastasia Rays'ka-Ptashka   April 15, 2016 at 3:58 pm

        Це не враження, це опис процесу. Різні речі.

  8. Ptaha   June 16, 2016 at 3:49 pm

    мені потрібна транзитна віза? Я лечу з Києва із зупинкою в Тенарані (6 годин) і до Малайзії)?

  9. Орест Зуб   October 25, 2016 at 1:11 am

    Дякую! За тиждень лечу в Іран і отримувати візу on arrival.

    На сайті http://www.iranianvisa.com/uponarr.htm для pre-approval побачив, що хочуть деталі зворотнього квитка. Те саме вичитив і на форумах.

    По плану збираюся далі робити транзит в Туркменістан, як описано у вас на сайті, тому не впевнений чи треба мені зворотній квиток. То як? Дякую наперед?

    • Orest   October 25, 2016 at 8:58 am

      В нас не питали жожного зворотнього квитка, так само як і не питають в наших друзів досі. Зворотній квиток можуть скоріше питати в авіалініях при посадці в Іран. Але знову ж таки, це Іран, жодних правил там не дотримуються, так само як і можуть вимагати все, що завгодно. Можна припастися фейковим квитком для гарантії, але не друкувати його а тртимати на смартфоні.

You must be logged in to post a comment Login